510 Bibliotheek
Doelstelling
Middelen beschikbaar stellen voor een stedelijk instituut dat inwoners van Apeldoorn - van jong tot oud - toegang biedt tot informatie via oude en nieuwe media. Op goed bereikbare locaties in de gemeente.
Wat hebben we bereikt?
CODA is doorgegaan met bibliotheekvernieuwing. Dat leidde tot een nominatie voor de beste bibliotheek van Nederland in 2015.
Prestaties
- Bereikbare bibliotheekvoorziening;
- Leesbevordering.
Wat hebben we gedaan?
De ledenaantallen en uitleningen voor bibliotheken in Nederland staan onder druk. De sector is bezig om zichzelf te vernieuwen, en zich om te vormen naar (culturele) informatiecentra.
CODA is doorgegaan met investeren in bibliotheekvernieuwing. Zo is er verbinding gemaakt met het thema erfgoed door vertoning van een presentatie over de Apeldoornse geschiedenis. Ook is ingezet op vernieuwing van de inrichting, nieuwe studiefaciliteiten en verbetering van de digitale bereikbaarheid van collecties.
CODA participeert in het provinciale project De Bibliotheek op School (dBos). Dat houdt in dat er gezamenlijk wordt gewerkt aan de verbetering van taalvaardigheid, leesmotivatie en informatievaardigheden van leerlingen in het basisonderwijs. CODA is ook bezig met de ontwikkeling van een nieuw Taalhuisconcept. CODA werkt behalve met de vier jeugd- en buurtbibliotheken, in samenwerking met het PCBO en met Ugchelens Belang, ook samen met zes basisscholen die deelnemen aan het project ‘de Bibliotheek op School’. Tevens biedt CODA via Cultuurwijzer, het coördinatiepunt voor Cultuur- en Kunsteducatie in Apeldoorn, diverse taalprogramma’s aan alle basisscholen in Apeldoorn.
80% van alle leerlingen in het basisonderwijs heeft een abonnement van de bibliotheek, bezoekt met regelmaat de bibliotheek of maakt via school kennis met één van de activiteiten van CODA Bibliotheek.
Wat hebben we niet gedaan?
CODA heeft de prestatieafspraken, zoals die zijn verwoord in de cultuurnota Spin-Off #II, voor bibliotheekwerk niet allemaal gehaald. Het aantal bezoekers en uitleningen voor de bibliotheek opnieuw afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren. Dit heeft te maken met de gedeeltelijke sluiting en omvorming van wijkfilialen en met maatschappelijke/landelijke trends (digitalisering). Het aantal bibliotheekbezoekers daalde licht, van 571.000 in 2014 naar 561.275 in 2015.
511/540 Kunstzinnige vorming/talentontwikkeling
Doelstelling
Investeren in de muzikale en creatieve ontwikkeling van jonge inwoners door bij te dragen in de kosten van cursussen en schoolactiviteiten. Ook wordt de amateurkunst financieel ondersteund. Evenals professionele muziek- en orkestorganisaties die gevestigd zijn in Apeldoorn en onderdeel uitmaken van het nationale en provinciale bestel voor podiumkunsten.
Wat hebben we bereikt?
Stichting Markant heeft de prestatieafspraken, zoals verwoord in de cultuurnota Spin-Off #II, gehaald.
Prestaties
- Een gevarieerd aanbod van amateurkunst;
- Een breed aanbod van cultuureducatie en activiteiten voor een breed publiek;
- Stimulering van jong talent;
- Een goed aanbod op het gebied van jong muziektalent;
- Een goed aanbod op het gebied van muziekproductie.
Wat hebben we gedaan?
Aan circa 80 verenigingen is subsidie verstrekt vanuit de subsidieregeling Amateurkunst.
In het kader van cultuureducatie heeft Markant de prestatieafspraken, zoals verwoord in de cultuurnota Spin-Off #II, gehaald. Daarnaast heeft Markant onder meer het succesvolle Street Art Festival georganiseerd in het tijdelijke park Haven Centrum en op het stationsplein in Apeldoorn.
Om jong talent te stimuleren is Stichting Markant verder gegaan met het grote project Cultuureducatie met Kwaliteit op scholen. Scholen en de cultuursector gaan hierbij samen aan de slag om te zorgen voor goed cultuuronderwijs. Er worden doorgaande leerlijnen ontwikkeld, er wordt verbinding gemaakt met cultuur in de wijken en de kwaliteit en diversiteit van de uitvoering wordt verbeterd.
Markant organiseerde het reguliere aanbod muzieklessen. Het NJO organiseerde de Gelderse Muziekzomer. De Ereprijs organiseerde de Young Composers meeting met ISMA en Aardlek-concerten in het ACEC gebouw.
Wat hebben we niet gedaan?
540 A Creatieve industrie
Doelstelling
De creatieve industrie stimuleren. Hiertoe worden kunsten, media, entertainment en creatieve zakelijke dienstverlening gerekend. De Apeldoornse creatieve sector wordt gefaciliteerd met ruimte en subsidie voor productie, experiment, expositie en ontmoeting.
Wat hebben we bereikt?
De prestatieafspraken voor exposities in Apeldoorn, zoals die met stichting ACEC en stichting Ateliers Apeldoorn zijn afgesproken voor 2016, zijn gehaald.
Prestaties
- Het faciliteren van de Apeldoornse creatieve sector met ruimte voor productie, experiment, expositie en ontmoeting;
- Het coördineren van de plaatsing van kunst in de openbare ruimte (incidenteel particulier initiatief en kunstwerken Wilhelminaring);
- Het uitvoeren van regulier onderhoud van kunst in de openbare ruimte.
Wat hebben we gedaan?
Stichting ACEC heeft 12 tentoonstellingen en meerdere debatten en bijeenkomsten georganiseerd. Ook organiseerde ACEC voor de vierde keer een Gelderse kunstveiling, een promotiecampagne samen met Accres en de ACEC huurders en een nieuw initiatief Apeldoorn Create.
Het reguliere onderhoud van de kunst in de openbare ruimte is verricht. In 2015 zijn meerdere muurschilderingen opgeleverd in het tijdelijk park Haven Centrum tijdens het Street Art Festival, georganiseerd door New Arts (Markant) en Klein Berlijn.
De Stichting Ateliers organiseerde de Apeldoornse Atelierroute en meer dan 25 exposities in de Loolaangalerie.
Wat hebben we niet gedaan?
540 B Podiumkunsten
Doelstelling
Bijdragen in de kosten van een theater, een poppodium en een filmhuis die voorzien in een gevarieerd aanbod van voorstellingen, art-house films en concerten voor een breed publiek.
Wat hebben we bereikt?
De prestatieafspraken, zoals verwoord in de cultuurnota Spin-Off #II voor stichting Orpheus en stichting Gigant zijn gehaald.
Prestaties
- Een schouwburg met een breed en divers aanbod;
- Een filmhuis en poppodium met een breed en divers aanbod.
Wat hebben we gedaan?
Orpheus heeft een succesvol theaterjaar gehad, onder meer met Warhorse. De schouwburg kreeg een nieuwe huurder (JON, naast het Nationaal Jeugd-orkest), haalde banden aan met de ondernemers en investeerde verder in gastvrijheid. Ook werd geëxperimenteerd met kleine programmering buiten het pand (Gelre-Ziekenhuis en Randerode). De Hanos-zaal werd ingrijpend verbouwd en de financiële positie verbeterde. Wel moest de lange-termijn-verwachting worden bijgesteld ten aanzien van het vormen van reserves (buffers). Er werden 372 voorstellingen geprogrammeerd met een bezoekersaantal van 187.593. Hiervan waren 39 voorstellingen van lokale culturele organisaties met 26.792 bezoekers.
Stichting Gigant heeft een groei in het aantal bezoekers gehad (71.326), 10.000 meer dan in 2014. Financieel ging het minder goed. Zo zijn onder meer de kosten van programma hoger geworden. Om de continuïteit veilig te stellen was een extra financiële injectie van €100.000,- subsidie nodig. In 2015 hebben stichting Gigant en stichting Markant uitgesproken om meerwaarde te zien in een fusie. Om deze fusie mogelijk te maken is de gemeente Apeldoorn opdrachtgever voor een fusie-onderzoek, dat in de eerste helft 2016 plaatsvindt.
Gigant organiseerde voor het eerst een 'Kerstoase', in navolging van de succesvolle StadsOase in de zomer. Opvallend was de nieuwe samenwerking met het Apeldoornse Dance-collectief Deciliters, wat uitverkochte zalen opleverde.
Wat hebben we niet gedaan?
Topindicatoren
Trendanalyse
541/002 Museum en archief
Doelstelling
Een gevarieerd aanbod van tentoonstellingen brengen, passend bij een stedelijk niveau van voorzieningen.
Het gemeentelijk statisch archief en documentatiecollecties beheren.
Wat hebben we bereikt?
De prestatieafspraken museum, zoals verwoord in de cultuurnota Spin-Off II, zijn gehaald
Prestaties
- Een gevarieerd aanbod van tentoonstellingen.
Wat hebben we gedaan?
CODA museum heeft in 2015 102.760 bezoekers aangetrokken. Dit is een record en een grote stijging ten opzicht van het vorige jaar. In 2014 was dit 66.000. Onder meer de tentoonstelling Paper Art had grote landelijke belangstelling. CODA organiseerde met Paleis het Loo het Nationale Museumcongres (gastheerschap) en kreeg een grote nationale sieradencollectie in langdurig bruikleen uit handen van minister Bussemaker. Ook ontving het museum een mooie bijdrage van de Postcode Loterij voor de verbouwing van vitrines in de museumzaal.
Wat hebben we niet gedaan?
541/821 Erfgoed en oudheidkunde
Doelstelling
Het behoud van het historisch waardevolle (archeologische) erfgoed ondersteunen en de belangstelling voor de cultuurhistorie en archeologie in Apeldoorn stimuleren.
Wat hebben we bereikt?
In 2015 is het erfgoed van Apeldoorn zichtbaarder geworden en beter beschermd voor de toekomst. Zowel juridisch door de planologische en wettelijke bescherming, als fysiek door het stimuleren van eigenaren en het (laten) organiseren van evenementen en het geven van informatie.
Prestaties
- Inventariseren en waarderen van cultuurhistorisch erfgoed en dat integraal opnemen in ruimtelijke plannen;
- Stimuleren van en bijdragen aan onderhoud en herstel van gemeentelijke monumenten;
- Verbinden van de cultuurhistorische beleidsdoelen met economische doelen van de gemeente ( voorbeeld, herstel historische gevels in de binnenstad m.b.v. gevelfonds);
- Het ontsluiten van kennis over het Apeldoornse verleden. Specifieke doelgroepen zijn de eigen plaatselijke bevolking, bezoekers/toeristen en de schoolgaande jeugd.
Wat hebben we gedaan?
De inventarisatie, waardering en advisering op het gebied van cultuurhistorie en archeologie, in het kader van het beleid, de bestemmingsplannen en de omgevingsvergunningen is voortgezet.
Specifiek is gewerkt aan karakteristieke panden en naoorlogs erfgoed. Ook is de Archeologische Beleidskaart geactualiseerd en vastgesteld door de gemeenteraad.
Initiatiefnemers in het onderhoud en herstel van waardevol erfgoed van de gemeente zijn geadviseerd en ondersteund. Onder meer door het verstrekken van de reguliere monumentensubsidie en bijdragen vanuit het Gevelfonds en het Archeologisch Noodfonds.
De kennis over het Apeldoorns verleden is, in samenwerking met onze partners in het veld zoals CODA en het Erfgoedplatform Apeldoorn (EPA), ontsloten voor bewoners, bezoekers, toeristen en schoolgaande jeugd.
Hoogtepunten waren de cultuurhistorische bijdragen in het excursieprogramma van het VNG-congres, de Apeldoornse versie van het provinciaal erfgoedfestival ‘Gemaakt in Gelderland’ en de Open Monumentendagen.
Een aantal getallen op een rij:
- De tentoonstelling van het EPA over de Apeldoornse maakindustrie trok in een paar weekenden meer dan 6.000 bezoekers;
- Met 17.000 bezoekers tijdens het weekend van Open Monumentendag staat Apeldoorn in de top 10 van meest-bezochte gemeenten;
- Daarnaast hebben tijdens de Open Monumentenklassendag 800 Apeldoornse scholieren (groep 7-8) kennis gemaakt met hun lokale erfgoed.
Met de gemeente Ede is, in het kader van de provinciale Cultuur- en Erfgoedpacten, een samenwerking aangegaan om het erfgoed van beide gemeenten en van de gehele Veluwe beter te ontsluiten. Voor haar bewoners en professionals, maar vooral voor de toerist. De uitvoering van dit programma is in 2016.
Om bewoners te informeren is tien keer de digitale nieuwsbrief 'Erfgoed en Ruimte' verschenen. Ook zijn relevante achtergrondrapporten, zoals de Cultuurhistorische Analyses en de archeologische SAGA-rapporten, op de website van CODA Archief geplaatst.
Vanuit de gemeente is ondersteuning verleend bij het plaatsen van informatiepanelen en het realiseren van erfgoedroutes. En als een archeologisch onderzoek zich daarvoor leende, is samen met de ontwikkelaar en uitvoerder van het onderzoek, een open dag georganiseerd.
De cultuurhistorische beleidsdoelen staan ten dienste van de gemeentelijke doelen. Zo dragen veel van de cultuurhistorische producten bij aan doelen als 'Het toeristisch toplandschap' en 'Aantrekkelijke gezinsstad'.
Wat hebben we niet gedaan?
480 Ruimte voor sport
Doelstelling
In stand houden van breedtesportvoorzieningen voor binnensport, buitensport en zwemmen, die worden benut voor bewegingsonderwijs, verenigingssport en individuele sportbeoefening.
Wat hebben we bereikt?
De gemeentelijke sportinfrastructuur wordt in stand gehouden aan de hand van meerjarenonderhoudsprogramma's. Dit verloopt volgens verwachting. Sportverenigingen zijn zelf verantwoordelijk voor het in stand en op peil houden van hun eigen clubaccommodatie. De gemeente biedt hen ondersteuning met de subsidieregeling "Ondersteuningsregeling Sportinfrastructuur". Sluiting van het Sportfondsenbad per 01-01-2015 is zonder noemenswaardige problemen opgevangen door de zwembaden Malkander en de Sprenkelaar.
Prestaties
- Het efficiënt en kwaliteitsvol beheren en exploiteren van gemeentelijke sportaccommodaties;
- Optimale inzet, spreiding en benutting van gemeentelijke sportvelden;
- Ondersteunen van sportverenigingen bij het doen van investeringen in de eigen sportaccommodaties.
Wat hebben we gedaan?
Op grond van de Ondersteuningsregeling Sportinfrastructuur zijn in 2015 renteloze leningen verstrekt voor de aanleg van vier kunstgrasvelden (drie voetbalvelden en één hockeyveld).
Wat hebben we niet gedaan?
Topindicatoren
Trendanalyse
Op basis van het Kennis- en Informatie Systeem Sport (KISS) van NOC*NSF zien we een licht dalende trend in Apeldoorn van het lidmaatschap van bij sportbonden aangesloten sportverenigingen (26,5% in 2012, 26.5% in 2013, 25,5% in 2014). Het ledenpercentage over de gehele bevolking van Nederland lag volgens de KISS-rapportage over 2014 op 25,9%.
De Gelderse Sportmonitor 2015 laat ook een dalende trend zien van het lidmaatschap van sportverenigingen: 52,4% in 2011, 48,2% in 2013, 45,1% in 2015. De sportdeelname van 18-65 jarigen volgens de RSO-norm laat echter een ongeveer gelijkblijvend beeld zien: 80,6% in 2011, 77,9% in 2013, 80,5% in 2015.
530 B Sportverenigingen en -activiteiten
Doelstelling
Het plaatselijke sportleven over een breed front ondersteunen. Zowel door subsidiëring van sportverenigingen (vooral voor instandhouding van de infrastructuur), als door het stimuleren van (school)sport.
Wat hebben we bereikt?
Enkele sportverenigingen hebben gebruik gemaakt van de Ondersteuningsregeling Sportinfrastructuur voor investering in de clubaccommodatie.
Prestaties
- Kwaliteitsbehoud van het verenigingsaanbod en het stimuleren van vitale verenigingen;
- Bevorderen samenwerking tussen en fusies van verenigingen;
- Ondersteunen van sportverenigingen bij het doen van investeringen in de eigen sportaccommodaties;
- Het stimuleren van dagelijks sport- en beweegaanbod op en rond scholen.
Wat hebben we gedaan?
Met behulp van het budget voor sportstimulering heeft Accres de schoolsport gestimuleerd. Onder meer door inzet van buurtsportcoaches en de organisatie van een groot aantal sporttoernooien. In 2015 is in de wijk Osseveld-Woudhuis het project Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) van start gegaan. In samenwerking met partijen uit het sportveld is in 2015 een Apeldoornse Sportagenda opgesteld. Dit wordt 2016 uitgevoerd.
Wat hebben we niet gedaan?
530 A Omnisport
Doelstelling
Een sportvoorziening voor breedtesport, topsport en talentontwikkeling bieden, waar internationale topsportevenementen kunnen plaatsvinden die bijdragen aan de sportieve uitstraling van Apeldoorn.
Wat hebben we bereikt?
In 2015 werd in Apeldoorn een aantal aansprekende topsportevenementen gehouden. In Omnisport vonden de FED-Cup ontmoeting Nederland - Slowakije (tennis), het WK Paracycling (baanwielrennen voor atleten met een beperking) en voorrondes van het EK Volleybal Dames plaats. Apeldoorn was in de zomer één van de vier speelsteden van de WK Beach Volleybal.
Prestaties
- Een platform bieden voor de organisatie van grote topsportevenementen (zoals EK’s en WK’s) in het Omnisport Apeldoorn;
- Bijdragen aan de passieve sportbeleving door een hoogwaardig sportaanbod;
- Trainingslocatie voor topsport;
- Voorziening voor Apeldoornse verenigingsactiviteiten op gebied van alle indoor zaalsporten, baanwielrennen, indooratletiek en voor outdoor skeeleren, schaatsen en beachvolleybal;
- Voorziening voor activiteiten op gebied van bewegingsonderwijs.
Nieuwe ontwikkelingen:
Budget voor topsportevenementen
In het Bestuursakkoord is het onderdeel topsportevenementen van een pm-raming voorzien, in afwachting van een nadere uitwerking. Die uitwerking heeft geresulteerd in het voorstel om structureel een bedrag van € 200.000,- beschikbaar te stellen.
In de MPB 2014-2017 is tot en met 2017 een aanjaagbudget opgenomen van jaarlijks
€ 300.000,-. Dit budget is bedoeld voor de stimulering van zes thema’s, waaronder het stimuleren van extra bestedingen door een aantrekkelijker en zichtbaarder aanbod van cultuur, horeca en (top)sportevenementen. Van dit aanjaagbudget is daarom € 100.000,- ingezet als gedeeltelijke dekking voor het voorstel voor topsportevenementen. Tegelijkertijd is verzocht om een bestedingsvoorstel voor het restant van het aanjaagbudget.
Mocht daaruit blijken dat dit restant van € 200.000,- ontoereikend is om te voorzien in de gewenste bestedingen, dan wordt er naar een alternatieve dekking gekeken.
Wat hebben we gedaan?
In 2015 werden in Apeldoorn vier aansprekende topsportevenementen gehouden met internationale media-aandacht.
De slechte houtkwaliteit van de Omnisport wielerbaan en daardoor het gevaar voor baanrenners maakte het noodzakelijk de baan per 1 april 2015 te sluiten. Om ervoor zorg te dragen dat Omnisport blijft beantwoorden aan zijn doelstellingen (trainings- en topsportlocatie voor baanwielrennen) heeft de raad in november besloten de wielerbaan te vervangen. Op 1 september 2016 beschikt Omnisport over een nieuwe wielerbaan.
Wat hebben we niet gedaan?